Rádi byste budovali bohatství, ale chybí vám disciplína? Pomozte si těmito fígly a zautomatizujte své finance!

Thursday, October 14, 2021

Správa financí může být v závislosti na vaší nátuře hračka i každodenní boj. Někoho nepřesvědčí ani tabulka s výdaji, ani obálky. Naštěstí dnes existují technologické možnosti, díky kterým můžete finanční disciplínu velmi efektivně trénovat.



Rozhodně věřím tomu, že existují lidé, kterým to prostě nedá a žádná koruna se u nich díky tomu příliš dlouho neohřeje. Možná si chtějí za každou cenu užívat přítomnosti, možná peníze jednoduše neřeší, jelikož berou jako samozřejmost, že jim za měsíc na účet přistane další výplata. Anebo je od malička vždy automaticky dostávali od rodičů, takže vlastně nikdy nemuseli řešit, odkud se berou a co jiného se s nimi dá dělat, než je obratem všechny utratit.

Zároveň jsem ale přesvědčen o tom, že i ten nejhýřivější a nejrozmazlenější člověk se může naučit ve svém nakládání s financemi umírnit a začít s penězi nakládat zodpovědněji.

Jenže pokud už jste si to někdy na vlastní kůži zkusili, tak víte, že snížit výrazně svou životní úroveň a uskromnit se není něco, v čem si lidská mysl zrovna dvakrát libuje. Pokud vám okolnosti nehrozí ulicí, je vskutku náročné přesvědčit svou vůli, že blahobyt neznamená vyhazovat peníze pomalu i oknem. Kde však lidská vůle selhává, mohou velmi dobře k budování bohatství posloužit technologie.

Klíčem je dosáhnout toho, abyste vůbec neměli možnost volby nad tím, zda nejdříve zaplatíte sobě, respektive své budoucnosti, anebo zda si dopřejete dopamin hned teď a tady. Peníze, které nemáte, neutratíte - proto je cílem dosáhnout toho, že vám část příjmu určená na spoření zmizí z dosahu ještě před tím, než nad ní vůbec budete moci přemýšlet.

Automatické hrazení všech pravidelných výdajů

První a zcela klíčovou věcí je zajistit, že včas uhradíte veškeré pravidelné výdaje, aniž byste na ně museli neustále myslet a zahrávali si s rizikem pozdní platby a s tím spojených tradičních penále. Tohle totiž se zodpovědným, dospělým chováním nemá nic společného - včasné placení účtů bych považoval za absolutní nultý level zodpovědného finančního chování.

Nejde pouze o to, že automatickým odesíláním platby za bydlení, elektřinu, telefon atp. si uberete jednu starost, na kterou musíte každý měsíc myslet. Mnohem zásadnější je, že z rovnice kompletně odstraníte šanci, že by tyto peníze mohly být utraceny za cokoliv jiného než esenciální výdaje.

Automatické spoření

Tak jo, tohle už bude maličko náročnější a vyžadující trošku úsilí. Je totiž potřeba si nad svými příjmy sednout a dát dohromady částku, kterou si z nich každý měsíc můžete dovolit dát stranou, aniž byste zásadně strádali. Pro někoho je to 20 % příjmů, pro někoho je reálných maximálně 10 % příjmů, někdo se stěží dostane nad 5 %.

Popravdě řečeno může při troše snahy stačit, když si budete měsíčně odkládat třeba jen pouhých 300 Kč. Na druhou stranu byste měli být k sobě maximálně upřímní a ujistit se, že díky některým neřestem skutečně nevyhazujete peníze bez nějakého většího efektu rok co rok do kanálu.

Jak bude váš život vypadat za 10, 20, 30, nebo 40 let? Nevíte? Tak proč dnes se svým příjmem zacházíte, jako by měl zítra svět skončit? Pojďme místo toho využít automatizaci, aby naše úspory vyřešila za nás. Cílem je dostat tyto peníze co nejdál od vaší kreditní karty. 

Nejjednodušším řešením je oddělený bankovní účet, kam se z pravidelného příjmu bude částka určená na spoření automaticky ihned odesílat. Velmi brzy si tak zvyknete na to, že na účtu každý měsíc svítí nové číslo a přijmete jej v rámci svého utrácení za novou normu. Ok, účty jsou zaplaceny, spoření odtéká mimo, přežili jsme to, máme kde bydlet, máme co jíst. A nyní třetí a nejzásadnější krok:

Automatické investování

Jakmile začnete i přes svou neutuchající zálibu v utrácení pravidelně každý měsíc spořit, máte z poloviny vyhráno. Někde stranou vám totiž vzniká jakýsi nouzový fond s penězi pouze pro ty zcela neočekávané výdaje. A část z nich byste si tam určitě měli pro takový případ vždy nechat.

Zbytek by ale - podobně jako vy sami - neměl na účtu pouze donekonečna ležet, ale vydat se někam "do práce" vydělávat další peníze. Zde přichází na řadu kouzelné slovíčko "investování" a teď pozor - investování neznamená pouze Wall Street, neznamená pouze akcie a dokonce neznamená ani pouze kapitálové trhy. Existují totiž způsoby, jak můžete začít uspořené peníze i v řádu pár set korun začít zhodnocovat úplně jinde, například v rámci crofwdfundingového investování atp.

"A co když svoje peníze jednoduše nechám na spořícím účtu?" 

Taková "vyšší dívčí" pak z pohledu úplného základu může být situace, kdy přeskočíte produkty typu stavební spoření či podílové fondy a místo toho se odvážíte vstoupit právě na ony kapitálové trhy. Výhody dlouhodobého pravidelného investování právě zde jsou nepopíratelné, a pokud vás mohou opět někam odkázat, byl by to tento vyčerpávající článek na téma pravidelných investic, případně si víc nastudujte i o tom, co je to indexový fond. Do těch některé společnosti dokonce umožňují rovněž automatické investování. V praxi to vypadá tak, že vám z příjmu automaticky odejde částka na obchodní účet, z něhož se následně za předem stanovený obnos v předem stanovenou dobu automaticky daný trh nakoupí. Hotovo.

---

Možnosti automatizace osobních financí samozřejmě nadále expandují a nabízejí další nové drobnosti a vychytávky. Trojice výše zmíněných kroků by ale měla být úplným základem, který vám pomůže začít s penězi nakládat zodpovědněji, mít automaticky zajištěné stabilní zázemí a zároveň i budování finančního jmění pro budoucnost. A to vše zcela pasivně bez nutnosti pravidelných zásahů z vaší strany.







zdroj: www.warengo.cz

Odběr novinek

Odebírejte moje novinky, aby Vám neutekla žádná zásadní informace ze světa financí.