Pochybné investice roku 2021. Aneb pokud to zní až moc dobře, nejspíš to nebude pravda.

Thursday, February 11, 2021

Pochybné investice roku 2021. Aneb pokud to zní až moc dobře, nejspíš to nebude pravda.

Podvodníci vždy hledají nové způsoby, jak podvést nic netušící lidi a velmi dobře (a rychle) se přizpůsobují aktuálním událostem. Doufáme, že vás tento blog bude informovat o aktuálních trendech ve finančním sektoru, a poskytneme vám informace potřebné k zajištění bezpečnosti vašich peněz. Dnes se zaměřujeme na investiční podvody.

Cílem této série bude vás informovat o pochybných nabídkách investic a varovat před těmi nejčastějšími, které můžeme v době koronavirové najít. Dnes začneme úvodem do světa podvodů a povíme si něco o jednoduchých způsobech, jak si nabídky ověřit.

Co je to investiční podvod?

Investiční podvody jsou způsoby, jak se podvodníci snaží přesvědčit lidi, aby se rozloučili se svými penězi. Způsobu na to využívají hned celou řadu, od různých pokusů o vydávání se za vaši banku až přes nabídky nadprůměrných zhodnocení, které ovšem nesou pouze minimální riziko (nebo ještě lépe – jsou garantované).

Jednoduše řečeno: Investiční podvodníci nemají v úmyslu vám vaše peníze v budoucnu vrátit. Když investujete, do legitimních věcí, investujete tam, kde si dokážete představit, jak se peníze vytvářejí. Když koupíte akcie Apple nebo Tesla, víte, že firmy mají tisíce zaměstnanců, továrny, produkt a generují zisk (byť mohou být sebedražší). Akcie tvoří potom podíl na majetku těchto společností. Pochybné investice, firmy typu Glocin, nemají transparentní a zcela nejasný systém generování samotné hodnoty. Co se děje za oponou? Kde se bere přidaná hodnota, která má tvořit naše zhodnocení? Je to reálné? Umím si to představit? Dává to vlastně vůbec smysl?

Většina investic má totiž velice jednoduše pochopitelný zdroj hodnoty. U nemovitostí to může být nájem. U akcií dividenda. U komodit třeba fakt, že mají omezené množství na světě a roste poptávka po nich. Zkuste se zamyslet, kde se bere skutečná hodnota těchto zázračných investic.

Je snadné pochopit, jak se může někdo nechat nachytat. Kdo by nechtěl zdvojnásobit nebo ztrojnásobit počáteční investici během krátké doby? Ale jako většina věcí – pokud to zní příliš dobře, než aby to byla pravda – pravděpodobně to pravda není.

V ideálním světě by investice nabízela vysoký výnos, nulové riziko a bylo likvidní (takže bychom ji mohli kdykoliv vybrat). Bohužel, takové investice neexistují. Pokud tedy vidíte nabídku všech těchto tří pomyslných vrcholů investičního trojúhelníku, mějte se na pozoru.

V některých případech podvodník oklame lidi tím, že je donutí věřit v investici, která prostě vůbec neexistuje. V jiných případech se podvodníci vydávají za skutečnou investiční společnost, což vás vede k domněnce, že jste v kontaktu s důvěryhodnou institucí. Bohužel, realita v obou scénářích je taková, že vaše peníze jdou přímo do kapes podvodníků. Dopady takových podvodů mohou být pro zúčastněné zničující, někteří lidé kvůli nim přicházejí o peníze, které jim mění život.

Jaké situace by vás měli zarazit? Když uslyšíte cokoliv z tohoto, mějte se na pozoru!

Zde je několik tipů:

  • Jak jste byl osloven? Stál někdo před vašimi dveřmi, poslal vám překvapivý e-mail nebo vám nečekaně zavolal? Nebo vás možná někdo zčistajasna kontaktoval přes sociální sítě? Nevyžádané přístupy by měly vždy zvonit na poplach.

  • Tlačí na vás, abyste se rozhodli? Legitimní společnost by vás nikdy neměla nutit, abyste učinili okamžité rozhodnutí nebo se cítili nepříjemně.

  • Slibují vám nízké riziko a vysokou návratnost? Zní to nerealisticky, nebo až moc dobře, aby to byla pravda?

  • Nabízejí možnost investice od pár korun? Pokud nabízí opravdu skvělou investici, proč by nabízeli možnost investice drobných investorům a neoslovili rovnou multimilionáře? Rozhodně by získali kvalifikovanější investory a více možností.

  • Můžete kontaktovat dotčenou společnost, nebo komunikujete přes obecnou e-mailovou adresu nebo číslo mobilního telefonu? To může naznačovat, že se nejedná o legitimní společnost.

  • Zkontrolujte rejstřík ČNB, abyste se ujistili, že společnost, se kterou jednáte, je regulovaná. Vždy přistupujte k registru
    prostřednictvím webových stránek ČNB, a ne prostřednictvím odkazů poskytovaných společností, se kterou jednáte.

  • Dopisujete si se společností, za kterou jste se považoval? O podvodnících je známo, že se vydávají za regulované instituce a padělají telefonní čísla/e-mailové adresy, takže to vypadá, jako by vás kontaktovali z důvěryhodného zdroje. Rejstřík ČNB obvykle obsahuje webové stránky a kontaktní údaje všech registrovaných institucí, takže můžete vždy zavolat společnosti zpět na číslo nalezené přes tuto stránku a ověřit, zda byl kontakt pravý.

  • Většinu finančních produktů a služeb lze ve České republice nabízet pouze tehdy, je-li k tomu společnost nebo jednotlivec oprávněn, zaregistrován nebo schválena. ČNB má také varovný seznam firem, kterým se budete chtít vyhnout (o těch příště). Podvodníci se zaměří na kohokoliv, bez ohledu na jeho věk nebo zkušenosti.


Trendy od pandemie koronaviru.


Platformy sociálních médií, jako je Instagram, Twitter a Google jsou stále více využívány k reklamě skvělých příležitostí „vysoké návratnosti investic s nízkým rizikem“ s výrazným nárůstem jejich počtu od začátku koronavirové krize.

Mezi nejběžnější inzerované ‚nabídky‘ patří Forex, kryptoměny, binární opce nebo třeba firemní dluhopisy s velkým výnosem “bez rizika”. Takováto investice zprostředkovaná 3. stranou často vůbec neexistuje anebo je její budoucnost velice nejistá.

Investiční podvody dnes často cílí na mladé lidi, kteří hledají způsoby jak v moderní době jednoduše a efektivně zhodnotit své úspory a peníze. Často můžeme vidět různé reklamy na tyto podvodné investice na sociálních sítích, převážně na Instagramu. Podvodníci se zde rádi prezentují jako velice úspěšní podnikatelé, ukazují drahé oblečení, luxusní auta a balíky hotovosti, jen aby ve vás vyvolali dojem, že jsou skutečně úspěšní a vědí, co dělají. Nejspíš si dokážete představit, že pochybně vypadající člověk vyfocený v drahém autě se zlatým řetězem kolem krku a balíkem hotovosti na sedadle spolujezdce pravděpodobně nebude druhý Warren Buffett. Ne každá investice takto prezentovaná je nutně hned podvod, často tomu tak však je, a když už se o skutečnou investici jedná, tak vám její marketéři málokdy ukáží všechna rizika, jako například: špatná finanční situace firmy emitující dluhopisy, pochybné původy nabízených kryptoměn anebo třeba neodhalí, že při obchodování se využívá pákového efektu a riziko je při investování obrovské.

Pamatujte, pokud něco zní příliš dobře, než aby to byla pravda, je to pravděpodobně podvod. Pokud se vám to zdá neobvyklé nebo divné, vždy se zastavte a velmi pečlivě si to promyslete.


Pokud přeci jen váháte, napište mi email nebo jednoduše zavolejte a společně rychle odhalíme, jestli je nabídka poctivá nebo ne.




Odběr novinek

Odebírejte moje novinky, aby Vám neutekla žádná zásadní informace ze světa financí.