Nenechte se nalákat na „zaručené zhodnocení” dluhopisů pochybných firem!

Friday, February 12, 2021

Na českém trhu se před několika lety roztrhl pytel z tzv. podnikovými dluhopisy. Na začátek je důležité říct, že emise dluhopisů je naprosto běžný způsob financování firem po celém světě a funguje zcela normálně v běžné praxi. Problém může nastat, když se pochybné nebo přímo podvodné firmy snaží využít iluzi kvalitní emise, aby získali z běžných investorů peníze na financování nereálných byznys plánů.

Firmy si uvědomily, že získat peníze od banky je složité a v některých případech zcela nemožné. Banky totiž lehce prokouknou, když je podnikatelský plán nereálný a často dělaný jen jak se říká „na oko“.

Rozhodně byste se měli mít na pozoru před nabídkami, které vypadají na první pohled až příliš lákavě. Víc, než deseti procentní úrok zní neodolatelně, ale právě u těchto příležitostí na rychlé zbohatnutí byste měli velmi rychle zbystřit. Podobně jako nemůže mít obyčejný hrnec skoro nadpřirozené vlastnosti, nemůže mít dluhopis pochybné firmy tak lákavý výnos. Je potřeba si uvědomit, že u dluhopisů máte limitovaný maximální zisk, ale přesto možnou až 100% ztrátu. Při tomto pohledu na některé dluhopisy zjistíme, že taková investice už příliš lákavá není.

Mezi společnosti, které vydávají prašivé dluhopisy (junk bonds), můžeme zařadit EMTC Czech (již zkrachovali), YD Capital, DRFG a EUROPA Investment Property CZ a.s. Odborníci před nákupem dluhopisů těchto firem důrazně varují.

Novodobí finanční podfukáři často operují slovy jako zaručený, jistota výnosu apod. Jsou to ale jen prázdné pojmy, které vás mají nalákat k investici a poté připravit o všechny vložené peníze. Tyto argumenty typicky používají např. prodejci dluhopisů společnosti EMTC.

Uchlácholit se nenechte ani tvrzením, že je emise dluhopisů schválená Českou národní bankou. Je to jen další trik finančních šmejdů, před kterým odborníci varují.

I sama Česká národní banka na svých stránkách varuje, že kontroluje pouze formální náležitosti každé emise.

Prašivé dluhopisy vydaly v České republice stovky pochybných firem a lidé za ně utratili miliardy korun. Bohužel část drobných investorů o své peníze přijde. Nebuďte mezi nimi!

Zde je deset základních rad, abyste nenaletěli finančním podfukářům a nepřišli o pracně nastřádané úspory. 

1 Dluhopis je půjčka!

Na ulici také nepůjčíte každému, kdo o to požádá. Stejně přistupujte i k nákupu dluhopisů. Zejména tzv. podnikové dluhopisy jsou značně rizikové a peníze do nich vložené už nikdy nemusíte vidět.

2 Pozor na zajištění!

Zajištění je vaše ochrana. Pokud kupujete dluhopis stabilní firmy nebo státu, je velmi nepravděpodobné, že by nebyl splacen. Dluhopisy ale vydává i řada firem, které mají na krku hromadu úvěrů a jediným majetkem je projekt, na který si od vás půjčují. Takovým se raději vyhněte velkým obloukem!

3 Vyhodnoťte si rizika

Před každou investicí si vyhodnoťte, jestli rozumíte všem rizikům, která s sebou transakce nese. Potom pečlivě zvažte, jestli jste ochotni takové riziko podstoupit. Nikdo vás nesmí do investice nutit!

4 Vysoký výnos = vysoké riziko!

Šesti nebo i deseti procentní úrok vypadá na první pohled lákavě. Je to ale jedna ze základních taktik finančních podfukářů, jak z vás vytáhnout peníze, které už nikdy neuvidíte. Při investování do dluhopisů se raději držte při zemi a věřte prověřeným firmám. Dlouhodobě se vám to vyplatí.

5 ČNB není garantem!

Finanční podfukáři se rádi ohánějí tvrzením, že emisi schválila Česká národní banka. Ta ale kontroluje pouze formální náležitosti. To, jestli ale daný podnikatelský plán dává smysl ČNB nezajímá!

6 Investice do dluhopisů není pojištěna!

Pokud naletíte podvodníkům, nemáte se na koho obrátit. Pozici věřitele totiž přijímáte dobrovolně. Dbejte proto těchto rad a investici do dluhopisů si dobře rozmyslete.

7 Diverzifikujte své portfolio

„Nevkládejte všechna vejce do jednoho košíku.“ Rozhodně neinvestujte všechny své úspory, ani jejich velkou část, do jednoho projektu. Rozdělte peníze do více projektů. Pokud by jeden z nich skončil neúspěchem, nepřijdete o všechno.

8 Seznamte se s emisními podmínkami

Detailně si prostudujte emisní podmínky a prospekt. V těchto dokumentech najdete informace o emitentovi, které jsou klíčové pro vaše rozhodnutí o investici.

9 Kdo je upisovací agent?

U kvalitních dluhopisů je upisovacím agentem zpravidla stabilní a časem prověřená společnost nebo banka. Ta si nemůže dovolit reputační riziko a nabízet nekvalitní dluhopisy. Naopak nabídka koupě dluhopisů přes telefon je krajně podezřelá a měli byste ji okamžitě odmítnout!

10 Je investice vhodná právě pro vás?

Pokud jste pečlivě prošli předchozích 9 bodů, měli byste si ještě na závěr vyhodnotit, jestli je nabízená investice vhodná právě pro vás. Jestli investujete do odvětí, kterému rozumíte, a u kterého jste schopni předvídat jeho vývoj.


Zdroj: https://www.rizikovedluhopisy.cz


Odběr novinek

Odebírejte moje novinky, aby Vám neutekla žádná zásadní informace ze světa financí.