Jak zaručeně (ne)zbohatnout aneb ponziho schéma a letadlo

Thursday, March 4, 2021

Určitě už jste se ve televizi nebo na internetu setkali s pojmy jsou je Ponziho schéma nebo také letadlo. Možná jste dokonce i byli obětí tohoto druhu podvodu. Obzvlášť v poslední době se s nimi roztrhl pytel a často můžete najít reklamu na kouzelné zhodnocení, nízké riziko a delší podezřelé chování. Pojďme se podívat, jak celé toto schéma funguje a jak ho rozpoznat?

Co je to Ponziho schéma?

Jedná se o podvodnou investiční operaci, kde investor svěří peníze jiné společnosti nebo osobě za účelem zisku. Každopádně na straně společnosti nedojde k využitím peněz na investici, nýbrž například na vlastní spotřebu.

Jak takové schéma funguje a jak je možné, že se udrží?

Dejme tomu, že jsem podvodník a chci tohle schéma vytvořit. Tudíž si vytvořím účet na sociálních sítích nebo webovou stránku. Mý klienti mohou být různorodí. Od málo bonitních investorů po velké hráče. Následovně nabídnu službu, která překoná konkurenci. Často se setkáme s tím, že nám někdo nabídne úrok 15 % měsíčně (procento je jen příklad, v praxi se mohou objevovat větší či menší). Potenciální oběť se zamyslí, že si ho vyzkouší a pošle mu tisíci korunu jako test, aby si ho vyzkoušel a pak případně zvýší vklad.

Jenže tady to celé začíná. Podvodník vám samozřejmě bude vyplácet zisky a vy si začnete říkat, že to je parádní a buď vložíte další peníze anebo vás požádá, abyste napsali recenzi, nebo pozvali dalšího kamaráda a může vám nabídnout i odměnu. Tohle je začátek konce, neboť po tomto kroku, jakmile přestanete pro něj být zajímavý s vámi okamžitě přestane komunikovat nebo se začne vymlouvat, že se platba opozdila atd. Následně dojde k tomu, že máte naštvané kamarády, a ještě jste přišli o peníze, které jste mohli utratit za kvalitní večeři s vaší drahou polovičkou.

Teď si říkáte, když jsem ten podvodník odkud jsem ty peníze vyplácel?

Tím že nabírám další a další klienty, tak vyplácím úroky novým obětem z vkladů starších obětí a takto to pokračuje dál a dál. Samozřejmě jakožto podvodník si nechám nějakou tu korunku pro sebe, abych si mohl koupit to vysněné Lamborghini.

Nyní jsme si řekli, jak funguje toto schéma a teď nás taky určitě zajímá, jak poznat podvodníka.

Někdy je to jednoduché a někdy zase složitější. Prvním varovným signálem jsou určitě úroky a k těm se ještě za chvilku vrátím. Takže některé společnosti mají jenom web a fungují jako klasická investiční společnost, která údajně objevila díru na trhu. Tady už se může nachytat kde kdo. Jako příklad si vezměme nedávnou kauzu s J.O. Investment. V poslední době si ale všímám velké reklamy na sociálních sítích. Uživatel nabízí skvělé tipy na sázky nebo fond, který má obrovské zhodnocení. Tito lidi se často na sítích tváří jako milionáři a na fotkách si užívají život plného luxusu. V horších případech jsou to lidi, kteří se tváři, že mají peníze, ale věřte mi, že jsem se za svou kariéru potkal se spoustou bohatých lidí a takhle rozhodně nežijí. Použijme tedy selský rozum. Proč mi píše ta daná osoba, když tedy říká, že je už zabezpečená a nemusí pracovat? Proč mi nabízí tento produkt, když stačí aby si sama do něj vložila svoje peníze a dál nikomu díru na trhu nenabízela? Zamyslete se pro příště, než takhle učiníte a neobětujete peníze takovým slušně řečeno grázlům. Nejlépe je neodpovídat nebo se obrátit na ihned na policii.  

Na závěr bych chtěl upozornit, že tenhle článek není žádný návod, aby si čtenář otevřel nový byznys. Mnoho zkušených lidí se stalo obětí Ponziho schémat. Pokud jde o malé částky, lze to brát jako zkušenost k nezaplacení, ale někteří v minulosti do nich dali veškeré své úspory a nedopadlo to vůbec dobře. Doporučuji se i podívat na film Wizard of Lies, který je o životě Bernieho Madoffa - člověka, který řídil největší Ponziho schéma v historii. 

Už jste se setkali někdo s tímto podvodem, nebo jste byli i obětí? Popřípadě jak jste to řešili.


Zdroje: https://warengo.com/

Odběr novinek

Odebírejte moje novinky, aby Vám neutekla žádná zásadní informace ze světa financí.