6 nejčastějších chyb, kterých se dopouštějí páry při správě peněz.

Saturday, May 29, 2021

Finanční problémy jsou jedním z největších zabijáků vztahů a častou příčinou rozvodu. Projděte si tento krátký seznam nejčastějších chyb, kterých se dopouštějí při správě peněz páry, abyste se jim případně mohli proaktivně vyhnout.



1. O peníze se stará pouze jedna určená osoba

Velmi často se děje, že je v páru určená jedna osoba „bankéř“ a ta rozhoduje o všech finančních krocích, zatímco se ten druhý jenom tak veze. Může se to zdát jako rozumná strategie a někomu může i fungovat, ale z dlouhodobého hlediska přináší více škod než užitku, a to z následujících důvodů:

  • Vytváří velký rozdíl ve finanční gramotnosti osob v páru
  • Pokud se „bankéři“ něco stane, druhý partner si jen velmi těžko osvojí vhodné finanční návyky
  • Tento přístup odrazuje od provádění společných finančních rozhodnutí a hovorech o financích

Je téměř nemožné si zachovat ve vztahu pocit rovnoprávnosti, pokud jsou řízena finanční rozhodnutí páru pouze jednou osobou. Jedná se o jednosměrku k napětí a konfliktům, kterým se přitom lze poměrně snadno vyhnout.

Jak se tomu vyhnout?

Ujistěte se, že jste oba dostatečně zapojení do otevřeného nakládání se svými financemi. Pracujte jako tým a vaše finance budou silnější stejně jako váš vztah.

2. Nemáte stanovený rozpočet

Vytváření rozpočtu na základě domluvy v páru může třeba i zachránit váš vztah. Nemáte-li společný plán pro své finance, může to vést k neshodám a malicherným hádkám o tom, jak utratíte své peníze, finančnímu strádání, a navíc nebudete připraveni, pokud vás postihnou nějaké neočekávané životní události.

Jak se tomu vyhnout?

Sedněte si s drahou polovičkou a vytvořte si rozpočet v páru. Nejprve diskutujte své cíle a priority a poté si spočítejte výši společných příjmů a výdajů a najděte cestu, jak se vám podaří těchto cílů dosáhnout.

3. Nemějte všechny své peníze na společném účtu

I když chcete třeba jako manželé mít jeden společný účet, stále je rozumné si ponechat nějaký osobní. Neměl by vás k tomuto rozhodnutí vést nedostatek důvěry, ale určitě vám dá samostatný účet jistou svobodu, když ji budete potřebovat.

Mít samostatné účty se vyplatí minimálně z následujících důvodů:

  • Zřízení jediného účtu může vést k problémům, pokud by manželství skončilo například rozvodem. Je těžké spravedlivě rozdělit finanční prostředky na jediném společném účtu, pokud k němu máte oba přístup.
  • Eliminujete drobné hádky, když někdo utrácí způsobem, který není v souladu s vašimi společnými hodnotami a dohodnutými prioritami.
  • Budete mít možnost překvapit svého partnera například nějakým dárkem

Budete muset vyvážit přísun zdrojů na váš společný a individuální účet, ale mějte na paměti, že byste oba s partnerem měli mít své vlastní účty.

Jak se tomu vyhnout?

Pokud se rozhodnete pro velký životní krok a oženíte se nebo provdáte, buďte v komunikaci s vaším partnerem otevření – můžete si založit i společný bankovní účet, ale ponechte si i jeden osobní. Když budete otevření od samého začátku, ukážete partnerovi, že mu důvěřujete. Zdůrazněte důvody, které vás k tomuto rozhodnutí vedou, a vysvětlete, že to nemá nic společného s tím, že byste snad chtěli něco skrývat.

4. Nemáte finanční plán

Páry, které si zavedou dlouhodobý finanční plán, mají stabilnější a harmoničtější vztah. Pokud ho nemáte, je těžké vidět celkový obrázek finanční situace a těžko předpovíte, jak mohou některé změny ve vašem životním stylu ovlivnit vaše finanční cíle a váš společný život.

Jak se tomu vyhnout?

Vytvořte si finanční plán v excelu nebo prostřednictvím nějaké aplikace. Váš finanční plán je základem pro budování vaší budoucnosti. Můžete ho upravovat v průběhu času, ale především to dělejte společně na základě domluvy.

5. Nemluvíte o penězích

Partneři se velmi často ostýchají společně o penězích hovořit. Obvykle si myslí, že je snazší se tomu prostě vyhnout.

Vyhýbání se těmto rozhovorům však může vést k problémům včetně následujících:

  • Nemáte žádné společné finanční cíle
  • Nejste finančně připraveni na nouzovou situaci
  • Zmeškáte příležitosti nabízející zlepšení stavu vašich financí
  • Hromadíte nadměrné dluhy a dostanete se do problémů, kterým se dalo zabránit.

Komunikace je klíčem k posílení všech aspektů vztahu a ani finance nejsou výjimkou.

Jak se tomu vyhnout?

Mnoho odborníků doporučuje, abyste si před uzavřením jakéhokoliv závazku promluvili o stavu svých financí. To by mělo zahrnovat úplné odtajnění příjmů, dluhů a dalších klíčových informací. Tím se buduje pevný vztah založený na důvěře, na které můžete stavět. Veďte otevřené a konstruktivní rozhovory o penězích, vašich finančních cílech a všech vašich obavách.

6. Skrýváte své finanční zlozvyky

Ve vztahu se mohou vyvinout špatné peněžní návyky a jejich utajení je občas tou nejsnazší cestou, protože se partneři stydí za své toxické návyky. Skrývání špatných peněžních návyků může představovat utajený dluh, závislost na hazardních hrách, nekontrolovatelné impulsivní utrácení nebo změny v investičních strategiích, aniž byste tento krok konzultovali s partnerem.

Jak se tomu vyhnout?

Místo toho, abyste své zlozvyky nebo problémy s penězi tajili, měli byste je otevřeně prodiskutovat se svým partnerem, abyste společně našli řešení. I když je tento krok obtížný, nakonec to posílí vaši důvěru a váš vztah. Čím dříve začnete, tím lépe.










zdroj: Warengo.cz

Odběr novinek

Odebírejte moje novinky, aby Vám neutekla žádná zásadní informace ze světa financí.